Pierogi jak kogucie grzebyki

Lubię bawić się barwieniem ciasta na pierogi, kluski czy makaron. Efekty są kolorowe i smaczne. I mina domowników kiedy podaję im coś niecodziennie wyglądającego - bezcenna :-)


składniki:
  • CIASTO - 1 jajko
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego dobrej jakości
  • 3 łyżki gorącej wody
  • ok. 1 , 5 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
  • 1/4 łyżeczki soli

  • FARSZ - 1/2 cebuli
  • kawałek 10 cm grubej kaszanki wiejskiej
  • 5 łyżek sosu meksykańskiego ze słoika
  • 1 łyżeczka kasza manny

  • DODATKOWO - kukurydza konserwowa
  • 1 , 5 szklanki sosu meksykańskiego

sposób przygotowania:
Koncentrat wymieszałam z solą, jajkiem i wodą. Mieszając dosypywałam stopniowo mąkę i zagniotłam elastyczne ciasto. Odłożyłam je na ok. 30 min. pod przykryciem. Kaszankę (miałam taką grubą, wiejską) obrałam z osłonki, pokroiłam w kostkę. Cebulę posiekałam. Na gorącą suchą patelnię wrzuciłam kaszankę a gdy lekko się zagrzała i wytopił tłuszcz dodałam cebulę i smażyłam razem ok. 2 - 3 min. mieszając żeby się nie przypaliło. Następnie dodałam sos meksykański (użyłam takiego ze słoika f-my Łowicz) i dalej smażyłam odparowując nieco masę żeby zgęstniała. Odstawiłam do przestudzenia. Jeśli będzie Wam się wydawać, że jest zbyt rzadka można dodać troszkę suchej kaszy manny.

Ciasto rozwałkowywałam niezbyt cienko, wykrawałam duże koła. Na każde nałożyłam łyżkę farszu i zlepiłam dokładnie brzegi tworząc dość szeroki rant. Nożyczkami nacięłam go w ząbki - ostrożnie, żeby nie przeciąć ciasta aż do farszu. Pierogi gotowałam w osolonym wrzątku przez ok. 10 min., ale woda ma tylko lekko wrzeć. Sos podgrzałam, wyłożyłam na talerze i posypałam kukurydzą. Ułożyłam po 3 - 4 pierogi i udekorowałam talerz zieleniną dla kontrastu. Podałam na gorąco.

Z tej ilości składników zrobiłam 10 dużych pierogów.

6 komentarzy:

  1. ciekawa propozycja pierogów, i piękne Ci wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne grzebyki Pyzo :) Przekonują pewnie niejednego niejadka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne! :) Muszę zrobić takie mojemu synkowi to na pewno go zachęci do jedzenia :))

    OdpowiedzUsuń
  4. a gdzie pierogi z kaszanką? kliknęłam na nie a nie wyskakują...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przecież właśnie pod przepisem na te pierogi pytasz o nie 😊

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger