Bułeczki drożdżowe z czekoladą, cynamonem i orzechami włoskimi

Zapraszam na drożdżowe, zwijane bułeczki - pachnące i pyszne, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek. Takie maślane ciastko ma w sobie czekoladę, cynamon i orzechy włoskie i nikt mu się nie oprze. 

Całkiem niedawno piekłam podobne bułki, ale zamiast czekolady miały w sobie jabłka i naprawdę dziś już nie wiem które są pyszniejsze więc chyba musicie upiec obie wersje i zdecydować sami.

Bułeczki upiekłam w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie" a przepis pochodzi z książki "Czekolada" autorstwa Erica Lanlarda. Z tym, że ja podaję niżej ilości składników jakich faktycznie użyłam czyli mniej więcej 1/4 całości oryginalnego przepisu. Od siebie dodałam jeszcze orzechy. 


bułeczki maślane z czekoladą, bułeczki muffinkowe, z cynamonem, rolls, na drożdżach, ciastka, deser, śniadanie, czekolada, moje wypieki, najlepsze przepisy , domowe jedzenie , domowe wypieki , jak z cukierni


Bułeczki drożdżowe mufinkowe z czekoladą, cynamonem i orzechami włoskimi 

czas przygotowania: ok. 20 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki na 8 bułeczek:
  • CIASTO - 125 ml mleka 
  • 40 g cukru trzcinowego demerara
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowe albo ziarenka z połowy laski wanilii 
  • 1 małe jajko kurze
  • 10 g świeżych drożdży  
  • 280 g mąki pszennej, luksusowej
  •  
  • NADZIENIE -  20 gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego muscovado
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • duża garść łuskanych orzechów włoskich

  • do posmarowania bułek - 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mleka

  • do formy - 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mąki 

  • LUKIER - 3 łyżki mleka
  • kilka łyżeczek cukru pudru


bułeczki maślane z czekoladą, bułeczki muffinkowe, z cynamonem, rolls, na drożdżach, ciastka, deser, śniadanie, czekolada, moje wypieki, najlepsze przepisy , domowe jedzenie , domowe wypieki , jak z cukierni
bułeczki maślane z czekoladą, bułeczki muffinkowe, z cynamonem, rolls, na drożdżach, ciastka, deser, śniadanie, czekolada, moje wypieki, najlepsze przepisy , domowe jedzenie , domowe wypieki , jak z cukierni
bułeczki maślane z czekoladą, bułeczki muffinkowe, z cynamonem, rolls, na drożdżach, ciastka, deser, śniadanie, czekolada, moje wypieki, najlepsze przepisy , domowe jedzenie , domowe wypieki , jak z cukierni
bułeczki maślane z czekoladą, bułeczki muffinkowe, z cynamonem, rolls, na drożdżach, ciastka, deser, śniadanie, czekolada, moje wypieki, najlepsze przepisy , domowe jedzenie , domowe wypieki , jak z cukierni

Jak zrobić bułeczki drożdżowe z czekoladą? 

CIASTO - mleko podgrzałam dość mocno, dodałam cukier demerara, sól i masło, mieszałam aż wszystkie składniki się połączyły. Kiedy mieszanka przestygła przelałam ją do miski, wsypałam pokruszone drożdże, wbiłam jajko i dodałam pastę waniliową, roztrzepałam dokładnie. Mieszając wsypywałam mąkę i zagniotłam miękkie ciasto. Wyrabiałam je przez ok. 10 minut aż nabrało sprężystości i stało się gładkie. Uformowane w kulę odstawiłam w szczelnie przykrytej misce na ok. godzinę żeby wyrosło. 

Wyrośnięte ciasto odgazowałam uderzając od góry pięścią i lekko zagniotłam. Na posypanym lekko mąką blacie rozwałkowałam na prostokąt grubości ok. 1/2 cm. 

NADZIENIE - czekoladę starłam drobno i wymieszałam z cukrem, cynamonem oraz roztopionym masłem na gęstą pastę. 

Rozwałkowany płat ciasta posmarowałam pastą czekoladową w miarę równomiernie. Posypałam też pokruszonymi orzechami włoskimi i zaczynając od dłuższego boku zwinęłam w niezbyt ścisłą roladę. Rulon pokroiłam na 8 mniej więcej równych części. 

Naszykowałam blachę do wypieków muffinów. Ponieważ ciasto pokroiłam na 8 części więc 8 wgłębień wysmarowałam masłem i wysypałam lekko mąką. Kawałki rolady ułożyłam w tych wgłębieniach przecięciem do spodu. Wierzch każdej bułeczki posmarowałam pędzelkiem maczanym w żółtku roztrzepanym z mlekiem. 

Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Bułeczki piekłam 30 minut. Po upieczeniu wyjęłam na kratkę. Jeszcze ciepłe polałam lukrem. 

LUKIER - do gorącego mleka wsypałam cukier puder i ucierałam kilka chwil aż lukier był gęsty i gładki.


bułeczki maślane z czekoladą, bułeczki muffinkowe, z cynamonem, rolls, na drożdżach, ciastka, deser, śniadanie, czekolada, moje wypieki, najlepsze przepisy , domowe jedzenie , domowe wypieki , jak z cukierni

We wspólnym pieczeniu udział wzięli:

Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Alina - Ala piecze i gotuje  
Ewa - Ewa w kuchni
Monika - Matka Wariatka 
Iwona - Blogotowanie w pasją
Bożena - Moje kucharzenie
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Dorota - Moje małe czarowanie 
Joanna - Grunt to przepis 
Anna - Everyday flavours
Kasia - Mia cucina
Małgosia - Smaki Alzacji
Justyna - Gotowanie i pieczenie, i love it

18 komentarzy:

  1. Iza, piękne Ci wyszły te bułeczki. Normalnie nie mogę się napatrzeć. Dzięki za wspólne wypiekanie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idę wstawiać zaczyn na drożdżowe.Chyba z jabłkami. Albo ze wszystkim. Ślinotok mam:) Drożdże Ci umknęły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z orzechami, dzięki za udział :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki Izuniu za wspólne pieczenie.
    Widzę, że dałaś orzechy, ja dodałam rodzynki.
    Bułeczki pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam je w planach, ale niestety dopiero w tygodniu ..... podoba mi sie dodatek orzechów, muszą przyjemnie chrupac:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Piąty raz czytam przepis i nie mogę znaleźć, w którym momencie dodaje się drożdże :(

    OdpowiedzUsuń
  7. I kolejne uwagi:

    Nadzienie - a z cukrem co zrobić?

    Lukier - mleko w łyżkach, a cukier puder w łyżeczkach? I to daje GĘSTY lukier? A jak długo trzeba czekać, żeby zgęstniał?

    W sumie po poprawkach wyszły super babeczki, do których się ślinimy. Dlatego mam nadzieję, że skorygujesz przepis i będzie go można promować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadzienie - cukier dodać do startej czekolady razem z cynamonem i masłem. Lukier - mleko odmierzałam łyżką a cukier puder łyżeczką, po prostu, nie widzę w tym nic dziwnego. To daje gęsty lukier, wystarczy wsypać odpowiednią ilość cukru pudru i dobrze rozetrzeć. Jest gęsty zaraz po przygotowaniu a na babeczkach po chwili zastyga. Żadnych poprawek nie potrzeba w tym przepisie żeby wyszły super babeczki :)

      Usuń
  8. Orzechy iw połączeniu z cynamonem kojarzą mi się ze świętami więc napewno niedługo je zrobię. Szkoda, że wśród zdjęć zabrakło takiego zaraz po upieczoniu, bez lukru.

    OdpowiedzUsuń
  9. Iza, dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie Iza że choc Ty masz listę, pożyczyłam :-) Dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z orzechami musiały być pyszne, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Urosły jak szalone! Dzięki za wspólne wypiekanie i do następnego wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Iza dzięki za wspólne wypiekanie :-) się spóźniłam ale zrobiłam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Super wyglądają :) Dzięki za wspólne pieczenie :>

    OdpowiedzUsuń
  15. Babeczki pycha. Choć ciut za słodkie.
    Od razu zrobiłam ciasto bez cukru . rozwałkowałam na małe prostokąty, posmarowałam sosem pomidorowym ( tak jak do pizzy; przecier pomidorowy, czosnek, zioła), podsmażone pieczarki z cebulką i doprawione żeby mi smakowało wyłożyłam jak mak na makowca, do tego starty ser papryka i parówka lub cienka kiełbaska. zwinęłam i upiekłam. Mniam.
    Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. samo ciasto bez cukru jest dość uniwersalne a słodkie babeczki to kwestia gustu - moim chłopakom właśnie takie słodkie pasują

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger