Wiosenna zalewajka z czosnkiem niedźwiedzim

Czy na Wielkanoc koniecznie trzeba gotować żurek? A może podać jakąś bardziej wiosenną zupę?

Czosnek niedźwiedzi dostałam szybką przesyłką od Doroty. Kiedy przez telefon spytała czy chcę nie wahałam się ani chwili i przytaknęłam. Aromatyczne liście zostały zebrane następnego dnia i od razu wysłane. Nie mam doświadczenia z tą roślinką bo u mnie nie rośnie, a przynajmniej ja na nią nigdy nie natrafiłam podczas swoich wędrówek.

Czosnku niedźwiedziego było spore pudełko. Trochę zakisiłam bo lubię kiszonki, trochę zalałam dobrym olejem i pomyślę do czego go wykorzystać, a reszta trafiła do pysznej zupy, którą śmiało można zastąpić wielkanocny żurek. Jest nieco kwaskowa, ale bardzo wiosenna więc to chyba dobry pomysł, prawda?

Zapraszam na zalewajkę z dużą ilością wiosennej zieleniny, lekko pachnącą czosnkiem i bardzo smaczną.

zurek z czosnkiem, zalewajka czosnkowa, zupa wiosenna, zakwas na zur, wielkanoc, zupy, zupa domowa, czosnek niedzwiedzi, zielenina, rosliny jadalne


Wiosenna zalewajka czosnkowa 

czas przygotowania: 30 minut
składniki: 
  • 500 g ziemniaków
  • ok. 600 ml wody
  • 3-4 czubate łyżki pokrojonego korzenia pietruszki 
  • 3-4 czubate łyżki pokrojonego korzenia selera
  • 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego  
  • 3 czubate łyżki posiekanego grubego szczypioru 
  • garść gwiazdnicy 
  • 1/3 szkl. śmietanki 30% 
  • 200 ml żytniego zakwasu na żurek 
  • 1 duży liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony
  •  
  • dodatkowo - kilka jajek przepiórczych 

zurek z czosnkiem, zalewajka z czosnkiem niedzwiedzim, zupa na zakwasie, zupa wiosenna, zakwas na zur, wielkanoc, zupy, zupa domowa, czosnek niedzwiedzi, zielenina, rosliny jadalne



Jak zrobić zalewajkę z czosnkiem niedźwiedzim?

Ziemniaki obrałam, pokroiłam w niedużą kostkę. Opłukałam, przełożyłam do garnka, zalałam wodą. Dorzuciłam liść laurowy i ziele angielskie. Gotowałam kilka minut aż ziemniaki były prawie miękkie. W tym czasie pokroiłam w cienkie paseczki liście czosnku niedźwiedziego, szczypior i gwiazdnicę posiekałam.

Po kawałku korzenia selera i pietruszki oczyściłam dokładnie, pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Dodałam do podgotowanych ziemniaków. Kiedy wszystkie warzywa były miękkie dodałam rozdrobnioną zieleninę oraz zakwas. Gotowałam zupę 4-5 minut. Śmietankę wlałam do kubka, posoliłam niewielką ilością soli i zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlałam do garnka. Wymieszałam i zagotowałam, zdjęłam z ognia. Doprawiłam do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Zupę podałam z ugotowanymi na twardo jajeczkami przepiórczymi posypując listkami gwiazdnicy.

Smaczna Pyza poleca tę przepyszną zupę, na Wielkanoc i nie tylko. 

zalewajka z czosnkiem niedzwiedzim, zupa na zakwasie, zalewajka czosnkowa, zupa wiosenna, zakwas na zur, wielkanoc, zupy, zupa domowa, czosnek niedzwiedzi, zielenina, rosliny jadalne
zalewajka z czosnkiem niedzwiedzim, zurek, zupa na zakwasie, zalewajka czosnkowa, zupa wiosenna, zakwas na zur, wielkanoc, zupy, zupa domowa, czosnek niedzwiedzi, zielenina, rosliny jadalne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger